Aardappelpuree maken - video tutorial
Een kruimige aardappel (Doré) of een stevige aardappel (Nicola). Hoe schil ik aardappels? Aardappels ontpitten. Aardappels koken. Wanneer is deze gaar? Hoe maak ik ze tot puree en welke ingrediënten gebruik ik?
Volledige handleiding aardappelpuree maken
- Jeroen Zwiers Vakdocent koken ROC van Amsterdam
Aardappelen.
We gaan het vandaag hebben over aardappelen. - Nederland is natuurlijk een echt aarpappeletersvolk. De ene houdt van een kruimige aardappel. Bijvoorbeeld de Doré, dat staat ook heel goed op de verpakking dat het een kruimige aardappel is, en de ander houdt van een stevige aardappel.
- De Nicola is een voorbeeld van een stevige aardappel. Maar voor dat je iets gaat maken moet je wel weten wat voor aardappel je daar voor nodig hebt. Dus een kruimige aardappel zoals de Doré is uitermate geschikt om bijvoorbeeld een aardappelpuree van te maken of een stampotje. De Nicola daarentegen is meer geschikt voor gebakken aardappelen of frietjes.
- We beginnen vandaag met de aardappelpuree.
- Er zijn verschillende manieren om een aardappel te schillen. Met een aardappelschilmesje of met deze dunschillers. Ik werk het liefst met deze dunschiller maar misschien heeft u deze wel in uw kastje liggen.
- Ik pak er een bakje bij om de schilletjes op te vangen en ik ga de aardappel rondom schillen.
- Sommige aardappels hebben nou eenmaal wat meer pitten of diep liggende ogen. Het is wel zo mooi als je niet vergeet die er uit te halen. Dit mesje heeft het voordeel dat er een mooie ronde punt aanzit zodat je mooi op deze manier de pitten eruit kunt draaien. Controleer hem nog eventjes.
- Hier zit een pit en die kun je op deze manier zo er uit draaien. En daarna in een bakje met water.
- De geschilde aardappels doen we in een bakje met water om verkleuring te voorkomen en tevens om de aardappels te wassen.
- Dus ik heb nu de aardappels en snij ze iets kleiner zodat ze iets sneller gaar worden. Dit soort blokjes.
- Pan op het vuur, aansteken, een beetje zout erbij en een kwartiertje tot twintig minuten laten koken.
- Koken wil zeggen over de hele oppervlakte bubbeltjes, dus als het van die kleine belletjes zijn dan is het nog geen koken. We beginnen pas te tellen als het kookt met over het hele oppervlakte bubbeltje dus. Als u wilt dat het iets sneller gaat koken dan kunt u natuurlijk ook een deksel erop zetten. Ikzelf wil altijd zien wat er gebeurt in de pan dus ik laat het deksel eraf.
- Nu zijn er over het hele oppervlakte bellen en latten we het 15 tot 20 minuten op deze manier koken. U kunt eventueel het gas ietsje lager zetten, want als het kookt is het water 100 graden.
- Als we denken dat de aardappels gaar zijn gaan we controleren of ze ook echt gaar zijn. We prikken even in de aardappel om te kijken of die gaar is en als hij uit elkaar valt is de aardappel gaar.
- We gieten ze nu in een vergiet en laten ze even droogstomen.
- Er zijn verschillende manieren om aardappels tot puree te wrijven. Bijvoorbeeld met een doordrukzeef, dat werkt om deze manier.
- Of met een pureeknijper waar je de aardappel doorheen kunt drukken.
- Maar de meeste van u thuis zullen wel de pureestamper hebben dus daar ga ik het ook mee doen.
- De drooggestoomde aardappels in een pan en flink stampen.
- We ga nu de ingrediënten toevoegen. Het eerste ingrediënt is de boter. Nu de puree nog warm is lost de boter beter op.
- Het volgende ingrediënt is een klein beetje melk erbij doen op gevoel. Een klein scheutje erin en weer even doorstampen.
- U kunt er eventueel een eitje bij doen en dat roeren we er ook even doorheen. Dit moet je nooit met een mixer doen maar met een stamper anders krijg je een lijmige substantie.
- Belangrijk in de keuken is dat je altijd alles goed op smaak brengt want anders is het zonde van al het werk. Dus zout altijd met de vingers want dan heb je er gevoel op. Uit een pak heb je kans dat je uitschiet.
- Een klein beetje nootmuskaat.
- Een beetje peper het liefst uit de molen en weer even doorroeren.
- En dan als laatste moet je natuurlijk alles proeven wat je gemaakt hebt….lekker!