Verstek zagen- video tutorial

Een plint in verstek zagen. Hoe meet ik dat uit met een potlood, lineaal en blokhaak. Een 45 graden verstek en een vals verstek maken. Gebruik maken van een gekocht of zelfgemaakte verstekbak

Volledige handleiding verstek zagen

 • verstek-zagen_01Jan van der Peet
  Vakdocent bouw Hoofdvaart College


  We gaan nu eens laten zien hoe je een plint in verstek kan zagen en bevestigt op een wandje.
 • verstek-zagen_02Ik heb hiervoor een schaalmodel gemaakt, dus in het klein een binnenwerkse hoek, dat is waar de muur tegen de andere muur aan de binnenkant uitkomt ……
 • Verstek-zagen_03….. en een buitenwerkse hoek, hier moet straks een verstek aan gezaagd worden, aan de plint, aan de buitenkant van de muur. Daarvoor hebben we natuurlijk wel gereedschap nodig.
 • Verstek-zagen_04De paar dingen die we nodig hebben zijn iets om te meten, in mijn geval een duimstok met een potlood, een winkelhaak die een kant heeft van 45 graden om een schuine 45 graden straks af te kunnen tekenen.
 • verstek-zagen_05aDeze winkelhaak heeft het hier rechts zitten, andere hebben het aan de linkerkant aan ‘t blok zitten. Alle winkelhaken hebben een 45 graden kant.

  En natuurlijk een mooie fijne maar scherpe zaag.
 • Verstek-zagen_06Nu gaan we het verstek aftekenen. Dan zetten we eerst de plint tegen de binnenwerkse hoek aan, die hoeft niet in verstek. Binnenwerkse hoeken kunnen op 90 graden netjes gezaagd op elkaar. Maar het gaat juist om de uitwendige hoeken waar de verstek komt en dat wil ik u laten zien.
 • verstek-zagen_07aHandiger is om het plintje alvast een klein beetje vast te zetten om zuiver af te kunnen schrijven. Ik zet er alvast één draadnageltje in. Nu wil ik precies de maat van het verstek bepalen. Als u kijkt naar de buitenwerkse hoek en ik pak, bijvoorbeeld in mijn geval de duimstok, dan snijdt de duimstok de plint aan deze kant door.
 • verstek-zagen_07 Daar zet ik een heel kort streepje. Ik zet ook nog, ter herinnering voor mij, dat zo mijn verstek moet worden, een hulpstreepje 45 graden naar buiten.
 • verstek-zagen_08Nu haal ik het plintje los en kan ik het met de winkelhaak zuiver af gaan schrijven. U ziet hier nog het lijntje van het snijpunt en u ziet hier nog mijn hulpstreepje van welke kant op 45 graden afgeschreven moet worden. Ik zal het nu laten zien. Ik zet de winkelhaak, het blok, tegen de plint aan en ik schrijf keurig aan de binnenkant af de 45 graden lijn.
 • verstek-zagen_09Dan moet ie 90 graden de andere kant op. Ik pak precies de buitenkant van die 45 graden en ik zet een hulplijn. Ik zet er voor mezelf als geheugensteuntje meteen een kruisje op, dan weet ik dat deze kant afgezaagd moet worden. Ook aan de binnenkant van de verstek 45 graden zet ik een haakse lijn, 90 graden dus, naar beneden. Precies in het snijpunt 90 graden. Ook hier weer een kruisje ter herinnering: dit is m’n afvalkant.
 • verstek-zagen_10Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dit netjes te gaan zagen. Dat kan je doen, als je in het bezit bent, in een bankschroef, om het in te klemmen, of veel doe-het-zelvers hebben ook de workmate waarin je ‘m kan klemmen. Dan nog moet je uit de hand zagen. Je hebt de traditionele verstekzager, maar die moet je dan ook in je bezit hebben.
 • verstek-zagen_11Of op een hele eenvoudige manier, je kunt deze ook kopen of eenmalig maken, een verstekbakje, die ik zelf voor jullie gemaakt heb en waar ik twee keer een hoek van 45 graden in heb gezaagd, waardoor je steviger je verstek kan afzagen.
 • verstek-zagen_12Weet u nog dat hier het streepje zat van afval? Ik zet het ook nog een keer aan de bovenkant. Dat wil zeggen dat ik met m’n zaag tegen deze lijn aan moet zagen, anders wordt ie te kort als ik helemaal doorzaag.
 • verstek-zagen_13Ik hou ‘m met m’n hand geklemd in het verstekbakje en ik zorg dat de zaag tegen de lijn aan staat. Rustig beginnen, zak ik naar deze kant van de verstekbak. Voordeel is dat je ook recht naar beneden kan zagen. Is dit te lastig om met je hand vast te houden dan kun je er ook een lijmtang op zetten waardoor ie vaster blijft zitten. Rustig zagen we ‘m naar beneden door.
 • verstek-zagen_14U ziet dat ik keurig langs het lijntje naar beneden hebt gezaagd. Hier ziet u het versteklijntje en hier ziet u de kant waar het lijntje ook nog half staat. Dat is de mooiste maat.
 • verstek-zagen_15 Nu gaan we op het schaalmodel passen. Ik hou ‘m weer tegen de binnenhoek aan. U ziet, precies het snijpunt zit hier. En ik zet ‘m weer voor nood even vast.
 • verstek-zagen_16Precies hetzelfde gaan we ook voor de andere kant doen. En ik plaats ‘m ook op de muur en zet ‘m weer met een spijkertje voor even, voor nood vast. Nu heb ik dus de twee korte buitenhoeken geplaatst.
 • verstek-zagen_17Nu gaan we de lange kant afschrijven. Voor de lange kant heb ik aan één kant dit verstek, da’s de 45 graden, al aangezaagd. De andere kant gaan we nu precies, bij het schaalmodel, afschrijven.

  Om zuiver af te tekenen verwijderen we eerst dit plintje, die leg ik even opzij. Ik ga de verstekken nu keurig tegen elkaar aan zetten. En het precieze afschrijven doe ik weer het snijpunt van de andere kant van de muur, ik doe weer m’n duimstok ertegenaan en streep precies het snijpunt af. Weer een noodstreepje om te weten welke kant ik schuin straks moet gaan maken.
 • verstek-zagen_18Ik kan ook nog daarbij m’n plintje pakken die ik al had gezaagd voor m’n rechterkant en eens kijken of dat ook een beetje zo uitkomt voordat ik echt ga zagen. Ik zie de binnen- en de buitenmaat keurig gelijk doorlopen.
 • verstek-zagen_19Ik heb het weer op dezelfde manier afgetekend als de andere keren en ik ga weer in mijn hulpverstekbakje netjes zagen. Rustig weer naar beneden, totdat ie helemaal door is. En we hebben weer 45 graden haaks naar beneden afgezaagd.
 • verstek-zagen_20En nu gaan we kijken of het verstek op lengte aan twee kanten precies past. En kijk eens. Vastzetten weer met twee draadnageltjes en hij is klaar.
  Deze manier geldt natuurlijk alleen maar als de hoek van de muur 90 graden is. Maar wat nu als je muur geen 90 graden is. Hoe schrijf je het dan af? Kun je dan nog je winkelhaak gebruiken met een hoek van 45 graden?
 • verstek-zagen_21Ik zal de andere manier nu even laten zien. Ik heb hier even een voorbeeldje van een hoek die niet 90 graden is. Ziet u aan m’n winkelhaak. Om ook een hoek die niet 90 graden is dicht te krijgen zullen we een zogenaamd vals verstek moeten maken.
 • verstek-zagen_22Weer moet je het binnensnijpunt eerst duidelijk afschrijven.
  Dat doe je bijvoorbeeld weer met je duimstok tegen de muur aan.
 • verstek-zagen_23Nu kan je de dikte van de andere plint erbij halen, die zet je op de muur. Het binnensnijpunt hebben we net daar gezet en nu moeten we aan de buitenkant het snijpunt van de twee plinten, waar ze mekaar snijden, d’r op zetten.
 • verstek-zagen_24Ik heb nu dus twee lijntjes, de buitenmaat en de binnenmaat. Deze schuinte, ik zet weer het noodstreepje, deze schuinte moeten we nu dus zuiver af gaan tekenen. Dezelfde manier doe ik ook bij de andere plint. Ik zet weer de binnensnijpunt precies op de plint en het buitensnijpunt, pak ik weer de dikte van de plint, hou ik tegen de muur aan en zet ‘m daarop.
 • verstek-zagen_25Weer zet ik een streepje dat ik weet die kant op moet ik gaan zagen en dit is m’n afvalkant en dit is m’n afvalkant.
 • verstek-zagen_26Het enige vervelende is wel dat je hiervoor wel een beetje moet kunnen zagen, want hier kun je het verstekbakje niet voor gebruiken.
testarticle