Ontwormen van een kat of hond - video tutorial

Ongedierte en parasieten zoals wormen voorkomen en bestrijden bij hond of kat. Welke middelen kan ik gebruiken? Hoe dien ik het toe en hoe lang werkt een behandeling?

Volledige handleidinng ontwormen van een kat of hond

  • ontwormen_1Martine van Dijk
    Dierenverzorgster dierenasiel Zaanstreek
  • ontwormen_2Honden en katten kunnen last hebben van ongedierte of parasieten. Dit kunnen zijn vlooien, wormen, teken. Wormen zitten inwendig, vlooien en teken uitwendig. Om dit te bestrijden heb je een aantal middelen. Deze middelen zijn te halen bij de dierenarts of bij de dierenspeciaalzaak. Deze middelen kunnen zijn, voor vlooien en teken: shampoos, banden, kammen, pipetten, sprays of poeder.
  • ontwormen_3Voor het ontwormen van honden of katten gebruiken we een inwendig middel. Dit kunnen zijn de pasta‚Äôs of de pillen. Deze middelen kunt u via de bek doen. Geeft dit problemen, kunt u het ook altijd door het eten doen.
  • ontwormen_4Voor het toedienen moet natuurlijk de bek geopend worden. Dat kan via de bovenkant van de kaak en via de onderkant, daar zit een ruimte tussen de tanden. Hier stop je je vingers tussen, hiermee kun je de bek opendouwen. De pillen kunnen dan achterin de bek worden toegediend.
  • ontwormen_5De spuit gaat hierdoor wat makkelijker. Deze wordt ook ingebracht via de zijkant van de mond. Hou de kop goed vast, douw de spuit iets achterin en spuit hem leeg. Hierdoor komt de slikreactie.
  • ontwormen_6Let hierbij goed op de gebruiksaanwijzing voor de hoeveelheden die het dier mag hebben. Het gaat vaak per gewicht.
  • ontwormen_7Het dier moet twee keer per jaar ontwormd worden, dus elk half jaar. Of als het dier alweer wormen heeft dan moet het natuurlijk weer gedaan worden.
testarticle