Benaderen van een hond - video tutorial

Hoe benader je een hond? Hoe moeten kinderen met een hond omgaan? Het aaien van een hond of juist niet?

Volledige handleiding benaderen van een hond

 • benadering-hond_01Martine van Dijk
  Dierenverzorgster dierenasiel Zaanstreek

  We gaan u direct laten zien hoe u een hond niet moet benaderen en hoe een hond wel benaderd moet worden. Dat gaat dan buiten en geldt voor volwassenen en kinderen.
 • benadering-hond_02Een hond wil graag gekriebeld worden, maar dan door een bekende en een vreemde ziet ie vaak als indringer. Wees rustig bij een hond, ga niet springen, ga niet gillen. Een hond ziet dit vaak als bedreigend en gaat dan of opspringen of happen naar de handen.
 • benadering-hond_03Hou je handen laag en wees rustig. Kijk de hond niet recht aan, dit ziet ie vaak als bedreiging.
 • benadering-hond_04Loop één stap naar de hond toe en laat zelf de hond daarna naar je toe komen.
 • benadering-hond_05Kriebel ‘m langs z’n oor, vanaf z’n neus. Ga niet meteen bovenop z’n hoofd aaien want dit vindt de hond vaak ook eng en ziet het als bedreiging.
 • benadering-hond_06Als de hond het gezellig vindt komt ie vaak naast je zitten of komt dichterbij je. Daarna, bijvoorbeeld, kun je rustig commando’s zeggen van ‘ ga maar zitten’ en ‘ je bent een brave hond’ . Hou je stem wat hoger en ga niet heel fors tegen de hond praten want dat ziet ie dan weer vaak als bestraffing.
 • benadering-hond_07Vindt de hond het niet leuk, loopt hij achteruit, negeer de hond verder gewoon dan heeft ie hier geen zin in. Het maakt helemaal niet uit wat voor hond het is, grootte, type, ras, alle honden hebben hetzelfde, de één wil wel geaaid worden, de ander niet.
 • benadering-hond_08Als de hond naar jou toekomt, blijf rustig staan, hou je handen laag, dan niet meteen aaien, vraag het dan eerst aan de eigenaar van’ is ie vriendelijk, kan ik ‘m aaien?’
 • benadering-hond_09Kinderen is eigenlijk precies hetzelfde. Laat de kinderen niet schreeuwen. Sommige kinderen vinden de hond eng, willen dan wegrennen. Leer je kind aan dat ie rustig gewoon blijft staan, handjes laag houden, laat ‘m z’n papa of z’n mama roepen of de volwassene die erbij is en laat de volwassene dan het kind ophalen.
 • benadering-hond_10Een kind blijft altijd een kind, het kan kattenkwaad uithalen, het kan de hond aan z’n staart trekken of aan z’n oor want ja och dat flappert zo leuk. De hond kan dit als pijnlijk ervaren en het enige dat de hond kan doen is grommen en daarna bijten, en soms grommen ze niet eens maar zeggen ze meteen hap. Om dit te voorkomen, hou je gewoon rustig.
testarticle