Zomersnoeien van moderne rozen - video tutorial

Wat doe ik als een roos is uitgebloeid? Haal ik alleen de uitgebloeide bloemen en bottels weg? Hoe krijg ik de roos dit seizoen weer aan het bloeien? Hoe lang duurt het voordat de roos weer opnieuw bloeit?

Volledige handleiding zomersnoeien van moderne rozen

  • zomersnoeien moderne rozen - 10Frans Neuman
   Rozenkweker bij rozenkwekerij Belle Epoque in Aalsmeer.
  • zomersnoeien moderne rozen - 02Het is nu 1 juli en we gaan opnieuw onderhoud plegen in het rosarium in de vorm van het uitknippen van uitgebloeide bloemen.
  • zomersnoeien moderne rozen - 03Een roos houdt van vertroetelen. U mag van mij iedere dag door een rozenperkje heen om even de uitgebloeide bloemen eruit te halen
  • zomersnoeien moderne rozen - 04U pakt de bloem beet en breekt hem eruit. U ziet dan dat het weer een mooie tak wordt. En zo lopen we de hele struik even door. Als u iedere dag door uw rozenperkje loopt, dan hoeft u er natuurlijk niet zoveel in één keer uit te knippen en plukken als wij nu moeten doen.
 
  • zomersnoeien moderne rozen - 08Komt u een hele uitgebloeide tak tegen, dan pakt u de snoeischaar en knipt u hem meteen flink terug.
  • zomersnoeien moderne rozen - 09We zijn hier bij een rozenbed dat bijna helemaal uitgebloeid is. U ziet dat er nog maar een paar bloemen in bloei staan. U moet rekenen, vanaf het moment dat u de bloemen gaat wegknippen tot de nieuwe bloei, dat u 5 tot 6 weken nodig heeft. Laat u die laatste tak tot het einde erop zitten en gaat dan pas knippen, dan heeft u dus ook veel later een nieuwe bloem. Knip hem dus af, die laatste bloem, en zet hem nog voor een paar dagen op de vaas.
  • zomersnoeien moderne rozen - 12We gaan hem terug knippen op een mooi vijfblad. U ziet hier een mooi vijfblad met een mooi oog. U knipt hem op het eerste blad af en daar hij gaat dan uitlopen. Als u hem wat lager wilt hebben omdat de tak vrij hoog is, kunt u hem ook altijd nog wat lager knippen. U kunt hem daarmee dus een beetje sturen.
  • zomersnoeien moderne rozen - 13Als de bottels erin blijven zitten, dan zal de roos niet gauw opnieuw uitlopen omdat hij dan zaad gaat maken. Zorg dus in ieder geval dat alle bottels eruit geknipt worden en knip alle takken een beetje op dezelfde hoogte af. Zo krijg je de mooiste planten en wordt het niet zo ongelijk.
 
  • zomersnoeien moderne rozen - 16Zien we een mooie nieuwe uitloper, dan sparen we die want dat is uw nieuwe struik voor straks. U ziet, ik kijk niet echt exact of het een binnen- of buitenoog is. Ik knip gewoon alle takjes met bottels weg.
  • zomersnoeien moderne rozen - 11Deze tak is al mooi uitgelopen, dus u knipt hem netjes boven de uitloop.
  • zomersnoeien moderne rozen - 17Zo’n bloem blijft er misschien nog een dag of twee of drie opzitten. Het is zonde om dat te laten zitten, want door hem weg te knippen activeert u de plant om al eerder bloem te maken. Houd er rekening mee dat het 5 tot 6 weken duurt voor een struik opnieuw bloeit.
  • zomersnoeien moderne rozen - 18TIP Gaat u nou op vakantie, knip dan vlak voor uw vakantie de rozen af. Als u na drie weken weer terug komt heeft u hier weer een heel mooi perkje.
 
 • zomersnoeien moderne rozen - 19En….dit kan nog een paar dagen op de vaas.

  Frans Neuman
testarticle