Een ritssluiting inzetten - video tutorial

Hoe torn ik de oude, kapotte rits uit een spijkerbroek? Hoe gebruik ik een tornmes? Hoe naai ik met de naaimachine een nieuwe rits in de spijkerbroek? Met welke zijde begin ik? Hoe krijg ik de sierstikkels weer terug op de plaats waar ze oorspronkelijk zaten?

Volledige handleiding een ritssluiting inzetten

 • ritssluiting_inzetten_01Necla Drijver Kledingreparatie en Verstelwerk ELYZA in IJmuiden.
 • ritssluiting_inzetten_02We gaan een kapotte rits vervangen. Een tornmes is daarbij heel handig.
 • ritssluiting_inzetten_03We beginnen bij de hoeken van de uiteinden. Deze zijn meestal moeilijk uit te tornen, maar met een tornmes gaat het makkelijker. We beginnen met de onderkant.
 • ritssluiting_inzetten_04Als we de onderkant hebben losgetornd, beginnen we aan de boven zijde.
 • ritssluiting_inzetten_05Als we de boven en onder kant hebben losgetornd steken we het tornmes in de lange zijde. We steken de lange kant van het tornmes onder de stiksels en gaan langzaam met het mesje naar beneden. Voorzichtig, anders kunt u de stof stuk snijden.
 • ritssluiting_inzetten_08Na een paar torntjes kunt u de rits en de stof met de hand uit elkaar trekken. Een spijkerbroek is heel sterk. Doe het onderste stukje heel voorzichtig. Als de ene kant van de rits los is, beginnen we aan de andere kant. We beginnen hier aan de binnenzijde van de broek, niet met de sierstiksels. U kunt hem dan makkelijker losmaken. En bij het hoekje weer heel voorzichtig.
 • binnenlapjeZo..de rits is los! Maar het binnenste stukje stof zit nog steeds vast via de sierstiksels. Deze maken we ook los.
 • ritssluiting_inzetten_09De rits is nu helemaal los en we halen alle draadjes die we hebben losgetornd weg . Met een tornmes is het makkelijker bepaalde draadjes weg te halen. Als we de draadjes hebben weggehaald en het schoon is, kunnen we er een nieuwe rits inzetten. NB: Probeer voor het inzetten van een rits altijd de juiste kleur garen te vinden.
 • ritssluiting_inzetten_12Het inzetten van de rits is makkelijker als u dit losse hoekje van de rits dubbel vouwt en het onder de stof schuift. Duw het tot het eind omlaag. Houd een klein beetje afstand tussen de stof en de eigenlijke rits en zet deze met een speld vast.
 • ritssluiting_inzetten_13Speld ook de rest van deze ritskant vast.
 • ritssluiting_inzetten_14Voor u met het naaien begint stopt u eerst het bovenste stukje stof van de rits dat nog uitsteekt in de tailleband en houd het daar vast.
 • ritssluiting_inzetten_15We gaan nu het stukje dat we vasthouden doorstikken om de rits vast te maken. We doen dit een paar keer heen en weer om het stevig te maken. Bij de laatste keer stoppen we bij de hoek waar het stukje stof van de rits onder de tailleband is gestoken.
 • ritssluiting_inzetten_16We draaien de broek 90 graden en naaien de rits tot beneden aan vast. Tussendoor halen we de spelden eruit. Halverwege trekken we de rits dicht. Ga door tot je niet meer verder kunt maar wees aan het einde voorzichtig . Maak hier enkele steken heen en weer om de rits beter te fixeren.
 • ritssluiting_inzetten_17Deze zijde van de rits, de knoopzijde, is nu klaar. Zorg dat de rits helemaal dicht is. We kunnen nu de rits aan de andere zijde van de broek bevestigen
 • ritssluiting_inzetten_18Om dat goed te doen moet je er voor zorgen dat het knoopsgat precies boven de knoop zit. Als je de broek daar tussen duim en vingers vastpakt, dan voel je de onderkant van de rits. Hou deze goed op zijn plaats en speld hem vast. Alleen de bovenkant van de rits. Niet het onderste stukje stof.. Als dat gebeurt is spelden we deze hele zijde vast. Alleen aan het bovenste stukje stof dus. Precies op de lijn van het uitgetornde stiksel. Drie spelen zijn meestal wel voldoende. Als we daarna de rits openmaken dan zien we dat de hele rits op zijn plaats zit.
 • ritssluiting_inzetten_19De spelden zitten nu aan de buitenzijde van de broek, maar zo kunnen we geen mooi stiksel naaien. Na het openen van de rits draaien we daarom de buitenkant om, pakken het stokje stof aan de binnenzijde samen met de rits vast, houden deze goed op dezelfde plaats en verplaatsen de spelden van de buitenkant één voor één naar de binnenzijde. De rits wordt zo op het binnenste lapje stof gespeld.
 • ritssluiting_inzetten_21De rits is nu los van het buitenste stukje stof en we kunnen vervolgens deze zijde van de rits aan de binnenzijde van de broek vastnaaien.
 • ritssluiting_inzetten_22We plaatsen het stukje stof onder de naaimachine en stikken de hele rits vast, terwijl we onderwijl de spelden er weer uitnemen.
 • ritssluiting_inzetten_23Nu gaan we ook het buitenste stukje stof weer op zijn oude plaats vastmaken. We schuiven allereerst het uitstekende stukje stof van de ritssluiting weer onder de tailleband, zetten het vast met een speld en naaien ook dit weer vast met de naaimachine.
 • ritssluiting_inzetten_24We beginnen aan de bovenzijde. We moeten hier heel voorzichtig zijn. Dit stukje is erg dik door het knoopsgat. Langzaam naaien dus. Aan het eind van het bovenstukje draaien we de broek en naaien het stukje een tweede keer. Dit is klaar en we kunnen de draad afknippen en de speld eruit halen.
 • ritssluiting_inzetten_25Nu gaan we de sierstiksels weer aanbrengen. We doen dat precies op plaats waar we nog de gaatjes van de twee oude stiksels kunnen zien zitten. We beginnen weer aan de bovenkant van de broek en stikken voorzichtig tot aan de onderzijde van de rechte lijn. We verplaatsen de naald naar de tweede sierlijn, draaien de broek om en stikken weer langs de oude sierlijn naar boven. Nu zit de binnenkant ook vast. We maken de rits dicht.
testarticle